Alkunsa A.A. sai siitä kun kaksi epätoivoista alkoholistia tapasi toisensa vuonna 1935 äitienpäivänä. Toinen oli newyorkilainen pörssivälittäjä ja ohiolainen kirurgi. He oivalsivat että, alkoholisti saattaa pysyä raittiina, kun keskustelee juomaongelmasta vielä kärsivän alkoholistin kanssa. Pysyäkseen raittiina he tarvitsivat joukkoonsa vielä kolmannen alkoholistin, jolle jakaa kokemuksensa. Ja kun tästä tuli raitis, oli löydettävä neljäs ja niin edespäin….. Näin tarve saneli A.A.:n kasvun. Tänään A.A.:n toipumisohjelma, Kaksitoista Askelta, takaa raittiuden yli kolmelle miljoonalle alkoholistille sadassa viidessäkymmenessä valtiossa.
Alkoholismi on etenevä parantumaton sairaus. Kun toistuvasti juot enemmän kuin olit aikonut tai halunnut, kun joudut vaikeuksiin tai menetät muistisi saatat olla alkoholisti. Vain sinä itse voit päättää sen.
A.A.-ryhmän kokoukset voivat olla erilaisia, mutta jokaisessa niissä tapaat alkoholisteja, jotka kertovat mitä juominen sai aikaan heidän elämässään ja mitä toimenpiteitä he tarvitsivat avukseen ja miten he elävät nyt.
Alkoholisteina tiedämme mitä on olla alkoholin orja, kykenemätön pitämään lupauksiaan juomisen lopettamisesta. Emme ole ammattilaisia, ainoa edellytyksemme auttaa toisia tervehtymään alkoholismista on se, että olemme itse lopettaneet juomisen.
A.A.:ssa uskomme, ettei alkoholismia voida hoitaa minkään määräaikaisen hoitosarjan avulla. Me emme voi koskaan palata normaaliin juomiseen, ja kykymme pysyä erossa alkoholista riippuu fyysisen, henkisen ja hengellisen terveyden jatkuvuudesta.
Enemmistö A.A.:n jäsenistöstä uskoo löytäneensä ratkaisun juomaongelmalleen, ei tahdonvoimaa käyttäen, vaan itseämme suuremman voiman avulla. Jokainen määrittelee tämän voiman kuitenkin itse haluamallaan tavalla. Monet kutsuvat tätä voimaa Jumalaksi, toiset ajattelevat että se on A.A.-ryhmä. On myös niitä, jotka kieltäytyvät uskomasta mihinkään. Kaikilla näkemyksillä on tilaa A.A.:ssa.
A.A.:ssa voit tavata sinulle entuudestaan tuttuja henkilöitä, älä huolestu he eivät kerro sinusta ulkopuolisille, he ovat siellä samasta syystä kuin sinäkin.
A.A.:ssa emme ota lääketieteellistä kantaa alkoholismiin. Jätämme lääketieteen harjoittamisen niille, joilla siihen on koulutus. Kerromme vain omista kokemuksistamme, kuinka olemme joutuneet tilanteeseen jossa huomasimme olevamme riippuvaisia alkoholista ja miten saavutimme raittiin elämäntavan.
Useimmille meistä tutustuminen alkoholiin oli merkittävä kokemus. Uskoimme löytäneemme ihmeaineen, joka ratkaisee kaikki ongelmat. Otettuamme hiukan alkoholia ujoutemme katosi ja tunsimme voivamme elää täyttä elämää muitten ihmisten joukossa. Koska aluksi alkoholin käytöstämme oli enemmän hyötyä kuin haittaa, teimme siitä tärkeän osan elämäämme.
Juomisemme lisääntyi vähitellen. Toisilla hyvin nopeasti, toisilla huomaamattoman hitaasti ja tarvitsimme suuremman määrän alkoholia saavuttaaksemme entiset hyvänolon ja vapautuksen tunteet. Aloimme vähitellen menettää kykyämme hallita juomista. Joimme toistuvasti enemmän kuin olimme aikoneet. Saatoimme ”unohtua” ravintolaan pitemmiksi ajoiksi kuin meidän piti. Aloimme odottaa niitä hetkiä ja tilaisuuksia, joissa saisimme käyttää alkoholia. Kiinnostuksemme sellaisiin tilaisuuksiin, joissa ei ollut mahdollisuutta ottaa edes muutamaa väheni ja löysimme satoja hyviä syitä hankkiutua sellaisiin tilaisuuksiin ja tilanteisiin joissa alkoholinkäyttö oli mahdollista.
Aikaisemmin toimiva pahanolon poistaja, krapularyyppy, johti yhä useammin uuteen humalaan. Aloimme ”pohjustaa” tilaisuuksiin osallistumistamme ottamalla etukäteen tai varaamalla mukaan omat eväämme.
Kotona meillä alkoi olla salaisia kätköjä, joitten avulla tunsimme elämämme turvalliseksi. Vähitellen koko elämämme pyöri alkoholin ympärillä. Mutta itse emme halunneet nähdä sitä. Omasta mielestämme olimme ihan normaaleja ihmisiä.
Mikäli edes jotkut edellä esittämät kokemuksemme tuntuvat tutulta, uskomme että sinun kannattaa vakavasti miettiä oletko sairastumassa vakavaan ja parantumattomaan sairauteen nimeltä alkoholismi.
Lähtiessämme etsimään apua juomiseemme useimmilla meistä ei ollut minkäänlaista käsitystä A.A.:n tarjoamasta ratkaisusta. Osalla oli suunnattomia ennakkoluuloja, koska olimme kuulleet omituisia huhuja siitä minkälaista A.A. toiminta kuulemma oli. Osa meistä jopa uskoi, että meitä A.A.:ssa opetettaisiin käyttämään kohtuudella alkoholia ja järkytys oli suuri kun meille kerrottiin, että ainoa toivo paremmasta elämästä saavutetaan omaksumalla täysin raitis elämäntapa.
Mutta miten luopua aineesta, josta olimme tulleet riippuvaisiksi? Olimmehan tosissamme yrittäneet mielestämme kaikkea: olimme vaihtaneet miedompiin, laskeneet ryyppyjä, pitäneet nenänvalkaisu viikkoja, vaihtaneet ammattia, paikkakuntaa ja elämänkumppania, mutta aina lopulta löytäneet itsemme juomasta kuten aikaisemminkin. A.A.:n kokouksissa näimme henkilöitä, jotka olivat pystyneet siihen mihin itse emme olleet kyenneet. He kertoivat mitä olivat tehneet.
Kuulimme, että pelkkä juomisen lopettaminen ei riitä. Meidän on samalla kyettävä muutamaan oma vanha ajattelutapamme, elämänasenteemme ja totutut toimintamallimme toisenlaisiksi.
Tämä tapahtuu tekemällä A.A.:n 12 askeleen ohjelman mukaisia tekoja. Näin elämämme muuttui ja huomasimme, että tarve käyttää alkoholia katosi ja pystyimme elämään normaalia tervettä, ja mielenkiintoista elämää.Helppoa se ei ollut, mutta miljoonat juopot ympäri maapallon olivat näin toimimalla saavuttaneet raittiuden, se antoi meille uskoa, että voisimme itsekin onnistua.
Yleisimpiä virheellisistä mielikuvistamme A.A.:sta oli, että siellä uskoon hurahtaneet puistojen pojat kertovat toisilleen hurjia juomajuttuja. Suurin osa meistä on ihan tavallisia ihmisiä; miehiä, naisia, nuoria, vanhoja, keski-ikäisiä, kaikista ammattiryhmistä, kaikista yhteiskuntaluokista. On kristittyjä, muslimeja, buddhalaisia, ateisteja, vapaa-ajattelijoita. Alkoholismi on sairaus, joka ei katso ihmisen syntyperää tai perhetaustaa, ei koulutusta tai ihonväriä, se voi iskeä keneen tahansa.
Meitä yhdisti vain se, että olimme joutuneet myöntämään alkoholin nujertaneen meidät. Kyetäksemme elämään raittiina meidän oli opittava ottamaan vastaan apua jostain oman viisautemme ulkopuolelta. Se, ottaako joku apua vastaan uskomaltaan Jumalalta, toiselta ihmiseltä tai ryhmältä, on itse ratkaistava, A.A.:ssa jokainen voi uskoa juuri sellaiseen korkeampaan voimaan kuin itse haluaa. Mutta yksinään, ilman apua, emme selviytyneet.
Olet tehnyt päätöksen. Olet ottanut ensimmäisen askeleen ja myöntänyt itsellesi olevasi voimaton alkoholiin nähden ja kykenemätön hallitsemaan elämääsi. Et pysty lopettamaan juomista omin voimin ja haluat apua. Olet huomannut, kuten kirjassa Nimettömät alkoholistit (”iso kirja”) sanotaan, että alkoholi on viekas, voimakas ja hämäävä vastustaja.
Juomisen lopettamiseksi ja raittiina pysymiseksi on muutamia yksinkertaisia periaatteita joita sinun tarvitsee soveltaa omaan elämääsi. Nämä periaatteet muodostavat A.A.:n toipumisohjelman (12 askelta).
Meitä yhdisti vain se, että olimme joutuneet myöntämään alkoholin nujertaneen meidät. Kyetäksemme elämään raittiina meidän oli opittava ottamaan vastaan apua jostain oman viisautemme ulkopuolelta. Se, ottaako joku apua vastaan uskomaltaan Jumalalta, toiselta ihmiseltä tai ryhmältä, on itse ratkaistava, A.A.:ssa jokainen voi uskoa juuri sellaiseen korkeampaan voimaan kuin itse haluaa. Mutta yksinään, ilman apua, emme selviytyneet.
A.A.:n toipumisohjelma on kokemukseen perustuva 12 askeleen ohjelma, joka on mahdollistanut miljoonille alkoholisteille raittiuden ja toipumisen alkoholismista yksinkertaisin toimenpitein. Sen toimintaan perustuvat ehdotukset voivat toimia sinunkin elämässäsi.
A.A.:n jäseninä me emme tee raittiuslupauksia, kuten tuloksetta vielä juodessamme. Me elämme tänään raittiina, tai – mikäli tarpeellista, yhden tunnin kerrallaan. Me teemme työmme tehtävän kerrallaan. Me siivoamme menneisyytemme yhden sotkun kerrallaan. Ja me käännämme tahtomme ja elämämme oman käsityksemme mukaisen Korkeamman Voiman huomaan. Opetellessamme soveltamaan A.A.:n toipumisohjelmaa elämäämme, me pyydämme apua kummiltamme, muilta A.A.:n jäseniltä ja Korkeammalta Voimaltamme.
Jotkut A.A.:n jäsenet saattavat kertoa sinulle, että he raitistuivat ilman kummin tukea, ja he saattavat kertoa totuuden. A.A.:n kokemus kuitenkin osoittaa, että sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet kummin avulla kuin ilman. Todennäköisesti tulet huomaamaan, että kummillasi on ratkaiseva merkitys toipumisessasi. Kummisi jakaa kanssasi kokemuksensa toipumisesta sekä perehdyttää ja opastaa sinut 12 askeleen toipumisohjelmaan. Vaikka kummisi ei ratkaise ongelmiasi, hän auttaa sinua kohtaamaan ne rehellisesti ja rohkeasti sekä ratkaisemaan ne A.A.:n toipumisohjelmaa hyväksikäyttäen. Sinun ja kummisi suhde on kokemuksemme mukaan ehdottoman luottamuksellinen.
Kirjassa Alcoholics Anonymous ”Nimettömät Alkoholistit”, joka julkaistiin vuonna 1939, A.A.:n alkujäsenet kertovat täsmälleen miten he ovat toipuneet. Tämä kirja on A.A.:n perusteos. Kirjan ensimmäisestä painoksesta tuli niin paksu että se sai lempinimen ”iso kirja”. Tämä kirja osoittaa sinullekin täsmälleen saman toipumisen tien, kuin varhaiselle A.A.:n jäsenille. Voit hankkia sen, kuten muutakin A.A. kirjallisuutta, useimmista A.A. ryhmistä. Lue sitä ja opiskele siitä mitä on A.A.:lainen elämäntapa.
Anonyymien Alkoholistien Varsinais-Suomen piiriin alueella järjestetään suljettuja A.A. kokouksia viikon jokaisena päivänä. Tietoja ryhmien järjestämistä kokouksista saat kokousluettelo – taitelehtisestä sekä A.A.:n auttavasta puhelimesta (katso yhteystiedot ). A.A.-kokouksissa me jaamme kokemuksemme, voimamme ja toivomme ratkaistaksemme yhteisen ongelmamme, alkoholismin.
Kun tutustuimme A.A.:han jonkin tietyn A.A.-ryhmän kautta, jäi osalle meistä käsitys, että meidän tulisi sitoutua juuri sen A.A. ryhmän toimintaan. Tämä käsitys on väärä. Osallistu vapaasti eri ryhmien järjestämiin kokouksiin. Jossakin vaiheessa sinun kuitenkin tulisi asettua aloillesi ja ryhtyä osallistumaan säännöllisesti sen ryhmän kokouksiin jota pidät kotiryhmänäsi. Kotiryhmäsi tulisi olla paikka, joka luo haasteita toipumisesi tiellä. Ryhmän jäsenenä sinulla on myös mahdollista ottaa vastaan palvelutehtäviä A.A.:ssa.
On todettu, että keskiverto juova alkoholisti vaikuttaa vähintään viiden muun ihmisen elämään. Kuten myös, että alkoholismi on koko perheen sairaus. Olemme huomanneet, että yhdessä sairastunut perhe voi myös toipua yhdessä. Puolisoita ja muita läheisiä varten on olemassa Al-Anon Perheryhmät. Ne toimivat erillään A.A.:sta. Yhteyden niihin saa Varsinais-Suomessa helposti A.A.- auttavan puhelimen kautta.
A.A.-ryhmiä toimii eripuolilla Suomea. Niiden kokoontumispaikat ja ajat löydät valtakunnallisesta ryhmäluettelosta. Tarkempia tietoja voi saada myös paikallisten A.A.:n auttavien puhelimien kautta. Joissakin suomalaisten suosimissa etelän lomakohteissa toimii myös suomenkielisiä ryhmiä. Muista myös, että ulkomailla liikkuessasi olet tervetullut mihin tahansa paikalliseen A.A.-kokoukseen. Yhteystietoja (ainakin kyseisen maan keskuspalvelutoimistoista) on kansainvälisessä kokousluettelossa.